Historia

Rajamäen Metsänkävijät perustettiin 1959. Syntymäpäivä on 11. marraskuuta, jolloin RaMe hyväksyttiin Suomalaisten Partiopoikien Liiton jäseneksi. Lippukunnan ensimmäiset kokoontumispaikat olivat Rajamäen kirkon alakerrassa, Rajamäentalolla sekä Alkon nykyisen tehdasmuseon paikalla olleessa ns. ”pulukopissa”.

1963 muutettiin Rajakaaren alakertaan, vartavasten partiokämpäksi valmistuneisiin tiloihin. Alkon myytyä Rajakaaren kunnalle, jouduimme etsimään uuden kokoustilan ja se löytyi entisen Hellas-pianon tehdaskiinteistön yläkerrasta Kievarintieltä. 2007 muutettiin nykyiseen koloon Villentie 12:een. Lippukunta on aina toiminut aktiivisesti – ”heikkoja hetkiä” ei ole ollut. Jäsenmäärä on tällä hetkellä (elokuu 2021) reilu 150. RaMe on Uudenmaan partiopiirin suurimpia lippukuntia.

Rajamäellä toimi vuoteen 2006 RaMen kanssa samana vuonna (1959) perustettu tyttölippukunta Rajamäen Kekäleet, joka yhdistyi vuonna 2006 RaMeen. Röykässäkin lippukunnallamme oli toimintaa parin vuosikymmenen ajan, mutta marraskuussa 2014 röykkäläiset siirtyivät omaan kylään perustetun Röykän Metsänkävijöiden jäseniksi.

Lippukuntalehti Vieteri on saanut nimensä toisen lippukunnanjohtajan Reino ”Vieteri” Saaren mukaan. Vieteri -lehti näki päivänvalon valtakunnallisen eräpoikakilpailun tuloksena vuonna 1966. Viime vuosina lehti ei ole ilmestynyt vaan lippukunnan toiminnasta tiedottaminen on siirtynyt lähes täysin sosiaalisen median puolelle.

Lippukunnan perinteinen partiotaitokilpailu ”RaRan ralli” on saanut nimensä entisen lippukunnanjohtaja Rauli Rannan mukaan. Ensimmäiset kisat pidettiin 3.11.1962. Lokakuussa 2018 kilpailtiin jo 57:nnen kerran ja mukana oli 19 vartiota.

Lippukunta on leireillyt mm. Vihtijärven Isossa Kairissa, Evolla, Saarijärvellä, Hangossa, Fiskarsissa, Utsjoella, Valkealassa, Somerolla ja Lopella. Lapinvaelluksia on tehty Saariselälle, Lemmenjoelle, Paistuntureille, Pallakselle ja Muotkatuntureille.Hiiret Ylläksen SM-kisoissa 2017.

Kilpailutoiminnassa on tullut yksi suomenmestaruus ja pronssia niin vihreässä kuin oranssissa ja punaisessakin sarjassa, hopeaa harmaassa sarjassa sekä useita suomenmestaruuksia suunnistuksessa. Piirin kisoissa on saavutettu useita voittoja ja mitalisijoja. RaMe on järjestänyt kaksi kertaa partiotaitojen suomenmestaruuskilpailut: vuonna 1969 silloisen Suomen Partiopoikajärjestön talvikisat (suojelijana K.A.Fagerholm) ja vuonna 1984 vihreän ja oranssin sarjan kevätkisat. Lisäksi vuonna 2002 järjestimme SP:n suunnistusmestaruuskilpailut.

Lippukunta on ollut jo pitkään mukana vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa, jossa tehtäviä on ollut lähinnä etsintöjen parissa, mutta myös mm. Jokelan junaonnettomuudessa, Jokelan kouluampumisessa ja muutamissa liikenteenohjaustehtävissä olemme olleet mukana. Hälytyksiä on vuosittain kymmenkunta.